Høsten 2024 kunne Tommy Hendricksen markere 51 år siden han begynte på Stansefabrikken i Fredrikstad – og han har vært fagorganisert like lenge.
Som han selv sier: «En gang fagorganisert, alltid fagorganisert.»
ØSTFOLD, EN DRØY MIL FRA FREDRIKSTAD:
Nå ligger ikke egentlig fabrikken i selve Fredrikstad lenger, men nærmere en naboby i Østfold som begynner på S - eller «det andre stedet», som Fredrikstad-patriot Hendricksen kaller den.
Men det begynte i Fredrikstad i 1973, den gangen fabrikken het Nebb. – Både faren min og bestefaren min jobbet der, så jeg fikk sommerjobb. – Det var veldig digg å tjene penger, så da der ble en ledig viserguttjobb, søkte jeg. Og fikk den, forteller han.
KAMPEN FORTSETTER: – Arbeidsfolk har aldri hatt det så bra som i dag, og det kan vi takke fagbevegelsen for, sier Tommy Hendricksen. - Men vi må fortsatt kjempe, ikke bare om nye goder, men først og fremst for å beholde dem vi har.
Det var den gangen norske bedrifter hadde både interne og eksterne bud, som var en grei vei inn i arbeidslivet for mange. Tommy Hendricksen var for ung til å bruke moped, enn si kjøre bil, så han syklet.
– Men jeg ble fort voksen, og så voksen ut, så når jeg tok på meg en lagerfrakk fra jobben fikk jeg kjøpt på polet. Ja, og så hadde jeg lagd bart med maskaraen til søsteren min, gliser han.
SOM FAR, SÅ SØNN
Da Tommy fylte 18, ble det jobb på selve fabrikken. – Jeg jobbet som sveiser og som stanser, med intern opplæring, forteller han.
Etter hvert ble han lagerarbeider og innkjøper og diverse, inntil han i dag er logistikksjef i nye lokaler på Grålum.

HISTORIE: Minner fra et langt arbeidsliv, der ungdomstillitsvalgt Tommy Hendricksen er i avisutklippene som omkranser klippet av far Jardar sammen med LO-sjef Yngve Hågensen.
Men en ting har fulgt Tommy Hendricksen i alle stillingene, og det er fagbevegelsen.
– Alle var med i fagforeningen, forteller han. – Og faren min Jardar var leder i Jern & Metall-avdelingen her, så jeg var vant til at vi snakket mye om politikk hjemme. Det har også blitt mange verv gjennom årene. Tommy Hendricksen har hatt de fleste stillinger i klubben på fabrikken. I tillegg har han vært ungdomsleder i den lokale Jern & Metallavdelingen (dagens avdeling 2 i Fellesforbundet), leder der og i den lokale samorganisasjonen, faglig leder i både Fredrikstad AUF og fylkespartiet - og endatil en periode 3. vararepresentant til Stortinget (der han riktignok aldri måtte møte).
– Men jeg merket etter hvert at jeg tok på meg for mye, og ble utbrent, forteller han. – Så på midten av nittitallet trakk jeg meg ut av det meste. Dessuten er jeg opptatt av at man ikke bør sitte altfor lenge. Det er viktig at de unge får sjansen, og da må noen stille plasser til disposisjon.
MIDT I SMØRØYET:
Plakaten er en gave fra en kollega til fjorårets 50-årsjubileum.
Likheten med Yngve Hågensen i ballongportrettet av Tommy skal ikke være tilfeldig, og det er definitivt ikke heller den svært forskjellige værmeldingen for Fredrikstad og den andre byen i området.

FÅ MED UNGDOMMEN
Akkurat ungdomsrekrutteringen er Tommy Hendricksen veldig opptatt av, og han bruker seg selv som eksempel:
– Jeg tror fagbevegelsen har mye å bidra med i forhold til rotløse ungdommer.
Vi kan hjelpe dem inn i et fellesskap, hjelpe dem å bli voksne, sier han.
– Da må arbeidslivet ha mulighet til ta inn folk som er skoletrøtte, sånn som jeg var. Og så må fagbevegelsen møte ungdommene der de er, med litt andre aktiviteter enn bare møter om tariff og politikk. Det var sånn vi holdt på da jeg var ungdomstillitsvalgt, med pizzakvelder og bowling og andre sosiale ting, forteller han.
Veteranen var tilbake i avdelingsstyret mellom 2015 og 2021, men ellers har det blitt mest uformelt fagforeningsarbeid de siste tiårene. – Som logistikksjef er jeg jo en del av ledelsen nå, så jeg ville blitt sittende litt på begge sider av bordet om jeg skulle hatt tillitsverv i klubben, sier han.
- Men siden jeg har vært med så lenge, er jeg ofte med som uformell rådgiver, for å si det sånn. Jeg blander meg, innrømmer han. For fagorganisert er han fortsatt. – Jeg er gammel Jern & Metallmann, og det skal jeg være til jeg dør.
Artikkelen er hentet i fra Magasinet for Fagorganiserte, og er produsert og skrevet av : Harald Henmo/ harald@lomedia.no, Foto: Håvard Sæbø/ has@lomedia.no.
Ekstra innhold er skrevet av Isabel Hamre / iha@stansefabrikken.no og privat foto.
Ustanselig på jobb for fagbevegelsen